ЗАТ «Гомельскі ВБЗ» ў 2017 годзе быў распрацаваны і выраблены унікальны па сваёй канструкцыі вагон-кухня.
Дадзены вагон, па сутнасці, уяўляе сабой мабільны пункт для арганізацыі падрыхтоўкі гарачай ежы ва ўмовах надзвычайных сітуацый, які можа звяртацца на сетцы чыгунак СНД каляіны 1520 мм у складзе пасажырскага, паштова-багажнага цягнікоў або лакаматывам з хуткасцю да 120 км/г.
Планоўка вагона-кухні мае наступныя памяшканні: працоўны тамбур, туалет, службовае аддзяленне, касы калідор, кацельнае аддзяленне, камора скорапсавальных прадуктаў, вялікі калідор, халодны цэх , мыйнае аддзяленне, гарачы цэх, машыннае аддзяленне.
Для забеспячэння санітарна-гігіенічных патрэбаў абслуговага персаналу туалет вагона абсталяваны экалагічна чыстым туалетным комплексам, мыйнага чарай, бытавым змяшальнікам вады з душавой сеткай, фурнітурай для размяшчэння санітарна гігіенічных прылад.
Упраўленне сістэмай электраабсталявання вагона вырабляецца з дапамогай электрычнага пульта, размешчанага ў службовым аддзяленні. Для забеспячэння неабходных умоў працы абслугі ў службовым аддзяленні устаноўлены крэсла правадыра, падваконны столік, індывідуальны свяцільня для чытання, шафа для адзення.
Падтрыманне аптымальнай тэмпературы ўнутры вагона ў халодны перыяд года ажыццяўляецца камбінаваным ацяпляльным катлом, размешчаным ў кацельні аддзяленні. Акрамя гэтага ў кацельні аддзяленні устаноўлены электраводанагравальнік для падвода гарачай вады да змяшальніка ў прыбіральні, ручная помпа для падпампоўкі цепланосбіта, водазапорноя арматура.
Захоўванне хуткапсавальных прадуктаў пры тэмпературных рэжымах ад 0 ° С да + 6 ° С і ад -15 ° С да - 20 ° С арганізавана ў каморы, дзе ўстаноўлена спецыялізаванае халадзільнае абсталяванне.
У вагоне маецца спецыялізаваны цэх,якi дазваляе аператыўна вырабляць папярэднюю апрацоўку скорапсавальных прадуктаў, з магчымасцю захоўвання ў халадзільных камерах, обмывкi і ачысткі ў мыйных ваннах, абсталяваных воданагравальнікам, а таксама маюцца стэлажы для захоўвання посуду, выцяжным парасонам з вентылятарам. На спецыялізаваным абсталяванні маецца магчымасць вырабляць ачыстку і нарэзку гародніны і садавіны, нарэзку хлебабулачных вырабаў, а таксама падрыхтоўка мяснога фаршу.
Для прыгатавання гарачых страў, выпечкі, дэсертаў, а таксама тэрмічнай апрацоўкі прадуктаў у гарачым цэху ўстаноўлена спецыяльнае абсталяванне, а таксама выцяжныя парасоны з вентылятарамі і бак для захоўвання запасу вады.
Аўтаномную работу ўсяго электраабсталявання, устаноўленага ў вагоне, забяспечвае дызель-генератарнага ўстаноўка, размешчаная ў машынным аддзяленні.
Для падтрымання аптымальнага мікраклімату ў гарачую пару года памяшкання халоднага і гарачага цэхаў абсталяваны сістэмамі кандыцыянавання паветра. Таксама на вагоне ўсталяваныя вокны з алюмініевых профіляў з двухкамернымі шклопакетамі.
Для працы ў цёмны час сутак вагон абсталяваны камбінаваным асвятленнем.